31 Januari 2018

Rahsia Kejayaan Kedai Runcit Acheh

Image may contain: 1 person, eating and food

Antara rahsia kejayaan kedai runcit Acheh:

1. Rajin. Buka awal-awal pagi. Lepas solat subuh dah buka. Ada pembeli ke? Ada, terutamanya pelanggan yang baru balik dari surau atau masjid.

2. Lokasi. Mereka buka kedai yang bertempat di kawasan yang padat penduduk, contohnya flat atau perumahan. Orang yang malas keluar jauh-jauh untuk beli barang, mereka membeli di kedai acheh.

3. Networking. Mereka saling bantu membantu antara pekedai acheh yg lain. Terutamanya dari segi agihan stok barang. Kos mungkin boleh dijimatkan. Dikatakan juga persaudaraan sesama orang acheh ni amat kuat. Maklumlah, merantau jauh dari kampung halaman.

4. Membantu. Ada sesetengah tauke kedai acheh memberi kemudahan 'kredit' ala-ala buku tiga lima. Ambil dahulu barang, catat dalam buku, dan ada duit nanti bayar. Ada juga yang bagi sedikit diskaun kepada customer yang betul-betul tergolong dalam golongan susah seperti ibu tunggal dan anak yatim. Maklumlah kebanyakan orang yang tinggal di flat adalah golongan berpendapatan rendah.

Dan fakta yang paling penting, kebanyakan daripada mereka bermula meniaga dengan bermodalkan emas yang dibawa dari kampung halaman. Dengan modal emas itulah ianya dipajak untuk mendapatkan wang tunai bagi membuka kedai dan memulakan perniagaan. Apabila mereka sudah mendapat keuntungan, mereka tebus balik emas tersebut atau pajak semula untuk kembangkan lagi perniagaan. Jadi, mereka tidah perlu meminjam daripada bank atau ah-long.

Kenapa tak bawa rupiah? Rupiah tak laku di sini..

Allah Almighty knows best.

0 comments:

Catat Ulasan