08 Januari 2017

Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold


Sebenarnya ada cara di mana anda boleh mendapatkan keuntungan daripada transaksi jual beli emas, tidak kira samada harga emas dalam keadaan menaik atau menurun, iaitu dengan menjadi Dealer Public Gold. Kelebihan ini tidak akan ada sekiranya anda hanya menjadi pelanggan dan penyimpan emas Public Gold.

Kelebihan Dealer Public Gold

1. Rebat (diskaun) bagi setiap pembelian dari Public Gold

Public Gold akan mengira jumlah belian anda sepanjang bulan dan akan masukkan nilai diskaun belian ke dalam akaun bank anda pada 20 haribulan bulan berikutnya. Diskaun ini bergantung kepada tahap Dealership.

Normal Dealer = 1%
Priority Dealer = 1.5%
Master Dealer = 2%

Contohnya, katakan nilai pembelian anda  sebagai Normal Dealer sepanjang bulan Januari adalah sebanyak RM20,000 maka diskaun 1% (RM200) akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda (yang didaftarkan dengan Public Gold) pada 20 haribulan Februari.


2. Rebat (diskaun) bagi setiap jualan balik ke Public Gold

Dealer Public Gold akan mendapat rebat sebanyak 0.3% setiap kali mereka menjual balik emas kepada Public Gold. Seperti rebat pembelian, amaun akan dimasukkan pada setiap 20 haribulan berikutnya.

Contohnya, anda telah menjual balik emas 100 gram pada harga RM16,567.00. Public Gold akan memberikan rebat berjumlah 0.3% daripada nilai jualan anda iaitu RM16,567.00 iaitu RM49.70.

Semua tahap Dealership, nilai rebat adalah 0.3%.


3. Komisyen (royalti) atas setiap pelanggan baru Public Gold (Menjadi introducer)

Setiap kali Dealer memperkenalkan pelanggan baru kepada Public Gold, maka Dealer akan mendapat komisyen (% bergantung kepada tahap Dealership seperti no (1)) daripada nilai pembelian pertama pelanggan baru tersebut.

Setiap kali pelanggan tersebut membuat belian kedua dan seterusnya, maka Dealer yang memperkenalkan pelanggan tersebut tetap akan mendapat komisyen.

Sejujurnya, ia seakan bayaran royalti kerana selagi mana pelanggan tersebut membuat pembelian di Public Gold, Dealer akan tetap mendapat bayaran setiap 20 haribulan berikutnya.

Dealer tidak perlu pun untuk menjual emas kepada pelanggan itu. Dan pelanggan tersebut boleh membuat pembelian sendiri secara terus dengan Public Gold tanpa/atau dengan pengetahuan Dealer.

Ini boleh dianggap sebagai pendapatan pasif.

Contoh: Andaikan anda mempunyai 500 orang pelanggan dan mereka membeli emas/perak dengan jumlah RM100,000 pada bulan ini.

Jika anda Priority Dealer, maka anda akan mendapat komisyen 1.5% (RM1500) pada bulan depan.


4. Komisyen (royalti) 'overriding' atas setiap pelanggan yang menjadi Dealer

Jika pelanggan di bawah introducer anda menjadi Dealer, anda layak untuk mendapat komisyen overriding mengikut tahap Dealership anda. Contohnya, sekiranya pelanggan anda (Encik A) membuat pembelian emas sebanyak RM30,000 (syarat biasa pembelian yang melayakkan status Normal Dealer), maka anda sebagai introducer, akan mendapat RM450 (jika anda adalah Priority Dealer).

Apabila Encik A membuat pembelian kedua dan seterusnya, Public Gold akan membayar kepada anda perbezaan tahap komisyen anda dengan Encik A. Jadi, dalam kes ini, anda hanya akan mendapat 0.5% (1.5% - 1%) daripada setiap pembelian Encik A.


5. Beli emas daripada pelanggan dengan harga belian (PG Buy)

Sebagai Dealer Sah Public Gold, anda adalah wakil rasmi syarikat Public Gold, dan juga boleh dianggap sebagai duta syarikat.

Antara kelebihan besar menjadi wakil Public Gold adalah anda boleh beli balik emas pelanggan pada harga PG Buy.

Sekiranya ada pelanggan lain yang ingin membeli emas tersebut, anda boleh menjual dengan harga PG Sell.


Contoh: Anda boleh membeli emas 10 gram daripada pelanggan anda dengan harga RM1661. Sekiranya ada pelanggan lain yang ingin membeli emas 10 gram tersebut, anda boleh menjualkannya dengan harga RM1825. Dalam masa yang singkat anda telah untung RM164!


Cara Untuk Menjadi Dealer Sah Public Gold

Antara syarat-syarat untuk menjadi Dealer Sah Public Gold adalah:

  1. Anda perlu membuat pembelian emas (atau perak) fizikal sebanyak RM30,000 (bagi Normal Dealer) atau RM200,000 (bagi Priority Dealer) di dalam satu resit.
    Untuk menjadi Master Dealer, anda haruslah menjadi sama ada Normal atau Priority Dealer terlebih dahulu, dan perlu perkenalkan sebanyak 500 pelanggan baru dalam tempoh masa yang ditetapkan oleh Public Gold.
  2. Anda boleh juga membuat pembelian secara terkumpul sebanyak RM50,000 (Normal Dealer) atau RM300,000 (Priority Dealer) dan pengumpulan belian itu mesti dalam tempoh masa yang ditetapkan oleh Public Gold.
  3. Anda boleh menyertai apa-apa promosi bulanan yang ditawarkan oleh Public Gold (contohnya belian 50 gram menerusi Akaun GAP dan layak menjadi Normal Dealer).
  4. Ataupun anda boleh hubungi saya (Tel / SMS / Whatsapp / Telegram 013-923 0370) untuk mendapatkan maklumat terkini untuk promosi Dealership. Kadangkala, promosi khas Dealership boleh ditawarkan oleh Public Gold dengan kadar yang lebih rendah berbanding yang telah disebutkan di atas. Promosi khas ini biasanya ditawarkan semasa aturcara khas, contohnya seperti Seminar Mega, Ulangtahun Syarikat, dan sebagainya. 
Hanya pembelian seterusnya selepas menjadi Dealer barulah komisyen akan diberikan. 

Tiada yuran yang perlu dibayar untuk menjadi Dealer, syaratnya hanya pembelian emas atau perak sahaja. Dengan kata lain, emas yang telah dibeli itu menjadi hak mutlak anda dan anda boleh menjualnya bila-bila masa tanpa menjejaskan status Dealership anda. 

Anda juga tidak perlu mencapai target jualan yang tertentu. Asalkan ada pembelian sekurang-kurangnya 1 gram dalam setahun, maka akaun PG anda masih terus aktif dan anda boleh menikmati faedah-faedah selaku Dealer Public Gold. 

Program Latihan Untuk Dealer Public Gold

Sebagai Dealer yang sah, anda boleh menghadiri beberapa program latihan yang disediakan oleh pihak Public Gold. Program latihan ini bertujuan memberikan pendedahan tentang bagaimana membangunkan dan mengembangkan bisnes Public Gold anda dengan cara yang betul.

Antara program yang disediakan:

  1. Sales Incentive Program (SIP) *
  2. JutawanEmas Leadership Training (JLT) *
  3. PG 1System weekly meeting
  4. Seminar emas percuma di setiap cawangan Public Gold
Sila rujuk dengan cawangan Public Gold yang berhampiran atau layari laman rasmi Public Gold untuk maklumat lanjut dan jadual program. 

* Program berbayar


Kesimpulan


Ini adalah satu peluang yang sangat baik bagi anda memiliki perniagaan emas sendiri, tanpa mempunyai premis kedai emas dan tanpa perlu memegang stok emas atau perak yang banyak. 

Jika anda mempunyai modal dan juga keinginan untuk mencari perniagaan yang menguntungkan, maka menjadi Dealer Sah Public Gold merupakan pilihan yang baik. Bukan sekadar menikmati keuntungan, namun ini adalah peluang bagi anda untuk berkongsi ilmu berkenaan kepentingan emas dengan masyarakat di luar sana. Masih ramai lagi yang terpedaya dengan skim cepat kaya yang bertopengkan emas. hartanah, umrah dan sebagainya. 

Anda untung, mereka pun untung. Win-win situation! 

Wallahu'alam. 

0 comments:

Catat Ulasan