16 September 2013

Solat Dhuha

Solat Dhuha adalah solat yang berkait rapat dengan rezeki sama ada dipermudahkan rezeki, rezeki diberkati, kemanfaatan rezeki dan pahala yang tinggi nilainya. Manakala di akhirat pula, Allah menyediakan pintu khusus baginya memasuki syurga. Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah S.W.T atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya.

Jumlah rakaat yang paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan adalah dua rakaat. Nabi Muhammad S.A.W bersabda: “Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.” (Hadith Riwayat Al-Hakim dan At-Tabrani)

Solat sunat Dhuha dilakukan pada waktu matahari sedang naik. Sekira cuacanya berhalangan adalah lebih mudah dengan merujuk kepada takwim waktu solat. Masanya adalah 28 minit selepas Syuruk, iaitu sekiranya waktu Syuruk 7.32 pagi dan ditambah 28 minit, maka masuknya waktu Dhuha bermula jam 8.00 pagi. Walaupun begitu waktu paling afdal melakukan Solat Sunat Dhuha adalah anggaran matahari naik, tinggi segalah (7 hasta atau 3 meter), lebih kurang dalam pukul 9.30 pagi.

Solat ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya 2 rakaat sehinggalah 12 rakaat, tetapi yang paling banyak dikerjakan oleh Rasulullah ialah 8 rakaat. Ia boleh juga dilakukan sebanyak 4, 6, 8 sehingga 12 rakaat dan setiap 2 rakaat satu salam dan boleh juga setiap 4 rakaat satu salam.

Sebaik-baiknya solat Dhuha ini dikerjakan setiap hari kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan fadhilatnya, dimana seseorang itu akan memperolehi keampunan Allah S.W.T, murah rezeki dan ketenangan jiwa serta kehidupan.

Antara kelebihan solat Dhuha adalah seperti berikut: 
  1. Solat Dhuha adalah satu bentuk sedekah
  2. Ia sebagai cara menyampaikan kesyukuran terhadap segala nikmat yang diberi oleh Allah S.W.T
  3. Ganjaran pahala mengerjakannya hampir menyamai mengerjakan haji dan umrah
  4. Solat Dhuha adalah solat orang-orang bertaubat dan yang ingin memohon keberkatan hidup dunia dan akhirat
  5. Solat Dhuha sebagai penjemput rezeki kepada orang yang mengerjakannya

Sumber: 

0 comments:

Catat Ulasan