26 Oktober 2011

Taman Tasik Taiping

DSC_3038_edit_v1Taiping yang terletak di negeri Perak, dahulunya dikenali sebagai Kelian Pauh dan telah ditukar kepada Taiping sempena tamatnya Perang Larut pada tahun 1874. Taiping berasal daripada perkataan cina "Tai-Peng" yang bermaksud aman selamanya. Bandar yang hanya bermula dengan penempatan sebilangan orang melayu telah menarik ramai orang asing ke situ kerana terjumpanya bijih timah yang banyak. Peristiwa ini berlaku berikutan terjumpanya gajah Long Jaafar yang bernama Larut, berlumuran lumpur yang mengandungi bijih timah. Bersempena nama gajah tersebut, daerah itu dinamakan Larut.

DSC_3063_edit_v1Nama Taiping tercetus daripada pertelingkahan puak-puak pendatang negara China yang melakukan aktiviti perlombongan bijih timah di daerah Larut iaitu Ghee Hin dan Hai San, yang begitu ramai di Kelian Pauh ketika itu. Persatuan kongsi gelap dari dua puak ini telah bertelingkah kerana lombong bijih timah dan jalan air. Setelah mendapat kata sepakat untuk berdamai, Taiping telah dipilih sebagai nama baru bagi bandar di daerah Larut.

Antara tarikan di sini adalah Taman Tasik Taiping. Taman tasik ini dikatakan berasal daripada bekas lombong bijih timah dan merupakan salah satu taman tasik yang tertua di negara kita. Ianya dibuka kepada umum sekitar tahun 1880. Permandangannya sungguh indah sekali kerana ianya berhadapan dengan Bukit Larut. Selain daripada taman bunga, terdapat juga kawasan permainan kanak-kanak serta berhampiran dengan Zoo Taiping. Taman Tasik Taiping sangat dikenali dengan permandangan pokok-pokok besar yang merentasi jalan menghala ke tasik. Indah dan mendamaikan, ia adalah lokasi yang paling sesuai untuk menghabiskan masa bersama rakan dan keluarga tersayang.

DSC_3061_edit_v1


DSC_3075_edit_v1


DSC_3027_edit_v1


DSC_3034_edit_v1


DSC_3032_edit_v1


DSC_3025_edit_v1


DSC_3054_edit_v1Sumber rujukan:

1 ulasan: