22 Januari 2011

Nasi Lemak

Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi rakyat Malaysia terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa, bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya.

Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur rebus, timun, ikan bilis goreng dan sambal. Ianya disajikan dan dialas menggunakan daun pisang. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk seperti telur goreng, daging, ayam, sotong, udang, kerang, limpa dan hati lembu. Kacang goreng juga dihidang bersama sebagai sajian tambahan.

Nasi lemak bukanlah satu makanan sarapan harian pada pada asalnya. Amalan pemakanan nasi lemak merupakan satu bekalan kepada pesawah-pesawah padi mahupun yang mengusahakan kebun seperti getah, kelapa sawit, sayur-sayuran dan lain-lain. Pada masa dahulu, kebanyakan petani dan pekebun di Semenanjung Malaysia, Selatan Thai, Brunai, Singapura dan sebahagian Indonesia sering dibekalkan nasi lemak kerana ia mampu memberi tenaga kepada mereka ini yang membanting keringat sepanjang hari.

Pada masa kini, nasi lemak bukan sahaja dinikmati pada waktu pagi. Malahan, ia dinikmati pada waktu makan tengah hari dan malam. Oleh sebab itu, nasi lemak merupakan satu sajian makanan yang ringkas lalu dijadikan makanan pilihan warga kota yang sentiasa dengan kesibukan. Harga yang murah juga mendorong makanan popular ini semakin mudah didapati di mana-mana sahaja. Biasanya harga nasi lemak berada di dalam lingkungan Ringgit Malaysia 1 sehingga 6 sebungkus.

Nasi lemak dikatakan tidak begitu sihat untuk dimakan setiap hari kerana tinggi kalori dan lemaknya oleh pakar pemakanan. Bagi setiap sepinggan sajian nasi lemak, ianya mengandungi sebanyak 400 hingga 600 kalori. Semasa Persidangan Kesihatan Kedua Perak 2007, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Malaysia, Datuk Dr Ramlee Rahmat, telah mengklasifikasikan nasi lemak sebagai satu makanan segera, kerana ia dikategorikan sebagai satu makanan yang berkalori tinggi, dan juga mudah untuk dihidangkan.

Sumber rujukan dan bahan bacaan lanjut:

0 comments:

Catat Ulasan