24 Ogos 2010

Solat Tarawih

Solat tarawih adalah antara amalan-amalan yang begitu dituntut (sunat muakkad) dalam bulan Ramadhan. Ia boleh dilakukan secara bersendirian di rumah mahupun berjemaah di masjid atau di surau. Waktu solat tersebut bermula selepas fardhu Isyak sehingga sebelum terbit fajar.

Kalimah "tarawih" ialah kata jama' dari perkataan "tarwihah" yang bermakna berhenti rehat, kerana orang-orang yang mengerjakan sembahyang tarawih akan berhenti sebentar pada tiap-tiap kali mereka selesai mengerjakan empat rakaat dengan dua salam.

Asal permulaan solat tarawih diterangkan dalam hadith yang berikut:

"Sesungguhnya Rasulullah s.a.w keluar pada suatu pertengahan malam. Baginda solat di masjid (Masjid Nabi). Beberapa orang mengikut solat baginda. Paginya orang ramai pun bercerita mengenainya. Maka berkumpul lebih ramai lagi (pada malam kedua), baginda pun solat, mereka solat bersama baginda. Paginya orang ramai pun bercerita. Maka bertambah ramai ahli masjid pada malam ketiga. Rasulullah s.a.w keluar bersolat, mereka solat bersama baginda. Apabila malam keempat, masjid menjadi tidak muat dengan orang yang hadir. (Baginda tidak keluar) sehinggalah baginda keluar pada solat subuh. Selesai solat subuh, baginda mengadap orang ramai, baginda bersyahadah, dan bersabda amma ba’d, sesungguhnya bukan aku tidak tahu penantian kamu, tetapi aku bimbang difardukan ke atas kamu lalu kamu tidak mampu. Sehinggalah Rasulullah s.a.w wafat dalam keadaan begitu (tiada jamaah tarawih di masjid)."
[Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim]

Semenjak itu sembahyang tarawih tidak dikerjakan dengan berjamaah di masjid tetapi masing-masing mengerjakannya dengan bersendirian, sama ada di rumah atau di masjid.

Keadaan ini berjalan terus sehinggalah dalam zaman Saiyidina Umar r.a., baharulah sembahyang tarawih itu dikerjakan dengan berjamaah di masjid menurut seorang imam yang telah dilantik oleh Saiyidina Umar sendiri seperti yang diterangkan dalam hadith yang berikut:

Dari Abdul Rahman bin Abd al-Qari, katanya: Pada suatu malam dalam bulan Ramadhan, saya mengiringi Umar bin al-Khattab ke masjid, tiba-tiba kami dapati orang ramai di situ berpecah-pecah kepada beberapa kumpulan yang berasingan, ada orang yang sembahyang seorang diri, ada pula yang sembahyang lalu diikuti oleh beberapa orang. Melihatkan yang demikian Saiyidina Umar berkata: "Aku fikir, kalau aku kumpulkan mereka ini semuanya berimamkan seorang imam, tentulah amalan itu amatlah baiknya." Kemudian ia mengambil keputusan lalu mengumpulkan mereka semuanya berimamkan Ubai bin Kaab. Setelah itu, saya mengiringi Saiyidina Umar pada suatu malam yang lain pergi ke masjid, pada ketika itu orang ramai sedang sembahyang berimamkan imam mereka. Melihatkan yang demikian Saiyidina Umar berkata: "Amalan ini satu perbuatan bid'ah yang baik ..."
[Hadith Riwayat Bukhari]

Cara mengerjakan solat tarawih adalah dengan dua rakaat satu salam sehingga genap 8 rakaat. Walaubagaimanapun ada juga yang melaksanakan sebanyak 20 rakaat. Banyak keterangan yang berlainan mengenai bilangan rakaat sembahyang tarawih. Antara hadith yang menjelaskannya ialah:

Daripada Aishah r.aha: "Rasulullah s.a.w tidak pernah melebihi sebelas rakaat samada dalam bulan Ramadan ataupun selainnya".
[Riwayat al-Bukhari dan Muslim]

Kata al-Saib bin Yazid: "Umar telah memerintahkan Ubai bin Ka’ab dan Tamim al-Dari untuk menjadi imam kepada orang ramai sebanyak sebelas rakaat."
[Hadith Riwayat Malik]

Dari Al-Sa'ib bin Yazid r.a,: "Mereka (sahabat-sahabat Nabi) biasanya mengerjakan sembahyang tarawih dalam bulan Ramadhan pada zaman Saiyidina Umar bin al-Khattab, sebanyak dua puluh rakaat ..."
[Hadith Riwayat Baihaqi]

Yazid bin Rauman berkata, "Pada zaman Umar Al-Khattab r.a. orang ramai mengerjakan solat tarawih sebanyak 23 rakaat (20 rakaat tarawih dan 3 rakaat witir). "
[Hadis Riwayat Imam Malik dan Baihaqi]


Sumber rujukan dan bahan bacaan lanjut:

0 comments:

Catat Ulasan