31 Mac 2009

Bahana April Fool

Tiada satupun fakta sahih yang dapat memperihalkan secara terperinci apakah itu April Fool dan susur galur sejarahnya. April Fool secara amnya adalah hari dimana perbuatan memperolok-olok sesiapa sahaja menjadi teras sambutannya. Sekiranya terperangkap mempercayai penipuan tersebut maka ejekan April Fool akan diberi kepada mangsa. Dalam erti kata lain April Fool boleh disebut sebagai ‘hari menipu’. Mungkin ada yang berkata perbuatan memperolok-olok itu hanya sekadar gurauan. Tetapi apakah gurauan itu dibenarkan dalam Islam?

Terdapat pelbagai sejarah mengenai sambutan ‘hari penipuan’ atau April Fool ini. Yang menarik dewasa ini terdapat banyak sebaran mengatakan ianya adalah bersempena penghapusan dan penipuan keatas umat Islam di Sepanyol suatu masa dahulu dan sebagainya. (Cari di Google untuk mendapat maklumat lanjut.)

Walau apapun, Islam mendidik umatnya agar sentiasa mengamalkan perlakuan jujur dan menjauhi sikap suka menipu. Allah berfirman di dalam al-Quran:

"Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kamu kepada Allah dan hendaklah kamu berada bersama-sama orang-orang yang benar."
(at-Taubah 9:119)

Rasulullah S.A.W bersabda:

"Sesiapa yang menipu bukanlah ia dari kalangan kami."
(Sahih Muslim – No:101)

"Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak."
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

"Kamu akan mengikuti sunnah umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehinggakan jika mereka memasuki lubang biawak (dhab) nescaya kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya: Adakah mereka itu kaum Yahudi dan Nasrani, wahai Rasulullah? Sabda Baginda S.A.W: Ya, siapa lagi kalau bukan mereka?"
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Sumber rujukan artikel & bahan bacaan lanjut:

*** Bahananya bagi aku ialah petang tadi terpaksa balik lambat sikit dari pejabat untuk melakukan 'patch' & update antivirus definition kepada berbelas-belas Windows Server (2000 & 2003) yang dipertanggungjawab kepadaku, atas arahan pihak atasan IT. Alasan terpenting untuk aktiviti tersebut ialah untuk mengelakkan serangan virus DOWNAD/Conficker Worm yang dijangka merebak besar-besaran pada 1 April nanti. Memang betul-betul fool!

Rujukan:

2 ulasan:

  1. die nie suke exploit gamba haiwan comel tau...mesti x best kan balik keje lewat? eii, menci!

    BalasPadam