25 Oktober 2008

Projek breeding ikan guppy (attempt 2)

Ini adalah percubaan kedua selepas percubaan pertama gagal (Rujuk sini).

Kali ni sudah berjaya. Minggu lepas beli sepasang guppy (jantan & betina) malangnya yang jantan tu mati lepas 3 hari. So tinggal lah yang betina.


Bela dalam balang.. letak pokok2 air sket.. Suddenly pagi tadi masa nak salin air, tetiba terperasan 3 ekor guppy fry (anak gapi).. nampaknya dah deliver malam semalam la nih.. apa lagi.. terus asingkan fry tersebut daripada ibunya.. takut kena telan.




Rupa-rupanya masa beli hari tu guppy female tu dah already pregnant.. sebab bawah perut dia ada bintik hitam.. itu menandakan ada anak guppy dalam perutnya tu..


Nampaknya lepas keluar 3 ekor pon masih ada bintik hitam.. agaknya ada lagi baby fry dalam perutnya tu.. kena pantau betul-betul nih. Miahaha..





Biasanya guppy betina ni akan beranak antara 10-30 ekor.. depends la.. Dan dia boleh simpan sperma guppy jantan selama lebih sebulan dalam perutnya. So lepas ni boleh beranak lagi ni.. Muehehehe..

Update:- Youtube link: http://www.youtube.com/watch?v=hMv_RENt040




7 ulasan:

  1. wahhh!
    hahahahha..
    bgus tol dia nye projek.
    tak tgk ke anak guppy tu jantan ke betina?
    hiks!

    BalasPadam
  2. haha boleh jd penternak gupi yg bjaya ni!!! nanti boleh la beli aquarium yg beso skett...jgn lupa kasi dorang mkn maruku semperna hari raya bro ni.

    BalasPadam
  3. kebanyakkan guppy yang dibelikat kedai tu dah nak beranak. Tapi sebab di kurung dalam akuarium beramai-ramai, ia tak beranak takut dimakan oleh yg lain. Tapi biasa selepas beli disalin air, terus ia akan beranak keesokan harinya..

    BalasPadam
  4. olo olo tomeinye ikan guppy tu main kejar kejar!!~ macam mane nak tau jantan betinanye nih..

    BalasPadam
  5. wah... tahniah2..
    eh, kena asingkan ke bapak n ibu ikan tu dr anak2 dia???
    kalau x asingkan x boleh ke?
    nak bagi makan apa ye???
    tetibe berminat....

    BalasPadam
  6. sebaiknya kena asingkan supaya anak2 yang baru lahir tu ada peluang hidup yg lebih tinggi. kalau taknak asingkan kena make sure aquarium ada tempat utk anak2 berlindung / menyorok spt pokok2 akuatik. Makanan boleh bagi makanan gapi yg berbentuk serbuk halus (mcm tepung).

    BalasPadam