30 Oktober 2008

My planted aquarium

Ni dia.. my latest project.. nak buat planted aquarium yang penuh dengan pokok-pokok akuatik dan juga spesis ikan2 yang kecik2.. so permulaannya tengok la pics2 di bawah ini..



Ada lampu 2x15Watt (lampu khas utk planted tank), water filter utk 2ft tank, termometer dan juga kipas / chiller (utk menurunkan suhu air sebanyak antara 1 - 3 darjah celsius.
Tanah tu... tu bukan tanah.. tapi special soil untuk planted tank.. tu pon jenis yang murah.. kalau yang mahal tu sampai beratus2.. tak sanggup nak beli..



Pandangan sisi.. (sebelum letak driftwood)


Pandangan atas..




Sekarang ni mahu try tanam pokok air seperti di atas.. Java Moss.. cari lah dalam Google untuk maklumat lanjut. Sebarang kesulitan amat dikesali. Miahahaaa..

Java Moss tu diikat dgn benang pada kayu tu. Nanti dah cukup subur nanti ia akan menjalar meliputi kayu tersebut.. Tu pon kalau cukup CO2 dan juga pencahayaan. Kena beli CO2 (Nutrafin CO2 System yang boleh produce gas CO2). Kalau ada tu boleh speed up proses tumbesarannya.

Jadi bila ikan gapi (seperti yang ditulis di sini) besar nanti.. ni lah habitat diorang (diabinatang). Harap2 pokok tu dah tumbuh besar masa tuh.

Projek akuarium pertama (lihat sini) masih lagi berjalan seperti biasa.. Latest pics seperti di bawah.



1 ulasan:

  1. wah semangat eyhhhhhh!! mmg tol2 nk jd tokei gapi ni

    BalasPadam