26 September 2008

24 September 2008

Harga minyak turun 10 sen

Turun lagi sebanyak 10 sen sahaja..
Sempena nak balik raya kot..
Ke sempena Lailatul Qadar.. Wallahu'alam..
Kena tanya Pak Lah la tuh..
Mujur la balik kampung besok pagi..


Dipetik daripada Utusan Malaysia...

Harga minyak turun 10 sen

24/09/2008 5:26pm

KUALA LUMPUR 24 Sept. - Kerajaan mengumumkan harga runcit petrol RON97 dan 92 dikurangkan sebanyak 10 sen iaitu daripada RM2.55 kepada RM2.45 seliter dan RM2.50 kepada RM2.40 seliter, berkuat kuasa mulai esok.

- Utusan

20 September 2008

Clark Kent is BACK!!!


Sedar tak sedar Smallville Season 8 (latest) telah ke udara di US (CWTV).. kali ni tanpa watak utama Lex Luthor (yang dah bosan ngan Smallville & tak mahu sambung ke season 8).. serta watak Lana Lang (bosan juga kot dah tanak sign contract). Walau bagaimanapun mereka tetap ada sekali sekala dalam beberapa episod sebagai pelakon undangan (Special Guest Star).

Masa untuk mendownload.. miahahaha.. nak harapkan keluar kat TV3??? mintak maap laa.. jenuh mau tunggu...

Di bawah ini dipetik daripada Wikipedia: Smallville (Season 8)

Season eight of Smallville, an American television series, began airing on September 18, 2008. This is the third season to air on the CW television network. Season eight regular cast members include Tom Welling, Allison Mack, Erica Durance, Aaron Ashmore, along with new series regulars Cassidy Freeman, Sam Witwer, and Justin Hartley. Following the end of season seven, it was announced the series regulars Kristin Kreuk and Michael Rosenbaum, who had been with the show since the first episode, would not return as regulars for the eighth season, while Laura Vandervoort and John Glover departed the series alongside Kreuk and Rosenbaum; Glover was killed off in season seven's "Descent", while Vandervoort was written out of the series after one season.


17 September 2008

Najib lancar laman web peribadi


Wah.. Pak Najib pon dah join the club.. lepas Che Det.. Pak Lah.. Khir Toyo.. sapa lagi... hmmm....



Sumber: http://www.malaysiakini.com/news/89862

Najib lancar laman web peribadi Sep 17, 08 6:09am

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan laman web peribadinya www.1Malaysia.com.my supaya anggota masyarakat dapat berdialog secara terus dengan beliau sebagai timbalan perdana menteri. Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat Timbalan Perdana Menteri, laman web itu diharapkan dapat menyediakan satu forum bagi semua rakyat Malaysia untuk bertukar pandangan mengenai isu-isu penting di samping menggalakkan pencapaian matlamat bersama dan mengetengahkan kepelbagaian unik negara. Najib dalam kenyataan itu berkata beliau merasa bimbang melihat ada pihak-pihak tertentu yang berusaha merenggangkan hubungan antara komuniti dalam negara bagi tujuan politik serta kepentingan peribadi. Sehubungan itu, katanya, www.1Malaysia.com.my diharapkan dapat menjadi portal di mana anggota masyarakat boleh terbabit secara terus dalam dialog yang terbuka dan ikhlas, secara terus dengan beliau sebagai timbalan perdana menteri.

15 September 2008

Solat Witir


Disertakan huraian Solat Witir, kaedah dan kafiatnya sebagai panduan beramal di bulan Ramadan yang mulia ini. Untuk makluman dan tindakan kita bersama.




Witir itu maknanya ganjil, yakni tidak genap bilangan rakaatnnya. Solat witir ini boleh dilakukan secara bersaorangan atau berjemaah. Solat witir adalah solat sunat Muakkadah yang dianjurkan dan digalakkan sangat oleh Rasulullah SAW, seperti keterangan hadis yang bermaksud:

"Sesungguhnya solat witir itu bukanlah wajib sepertimana solat-solat yang difardukan. Hanya Rasulullah SAW setelah mendirikan solat witir, pernah bersabda " Wahai ahli Al-Quran, kerjakanlah solat witir, sebab Allah itu witir ( Maha Esa ) dan suka sekali kepada yang witir. ………………… ( HR. Ahmad)

Mengikut fahaman hadis diatas, bahawa solat witir itu mengandungi beberapa keutamaan, umpamanya:
  • Solat witir itu lebih afdhal daripada solat-solat sunat rawatib yang lain.
  • Para malaikat turut menyaksi diatas kesungguhan amalannya.




Waktu Solat Witir

Ulamak bersepakat bahawa waktu solat sunat witir itu ialah selepas solat Isyak hingga sampai fajar. Ini berdasarkan keterangan hadis riwayat daripada Abu Tamin Al-Jaisyani yang antara maksudnya:

Rasulullah bersabda : " Sesungguhnya Allah memberikan tambahan kepadamu suatu solat, iaitu solat witir. Maka kerjakanlah solat itu antara solat Isyak dan hingga ke solat fajar "

Disegerakan Atau Mentakhirkan Solat Witir

Disunatkan pula untuk tidak melengah-lengahkan malah disegerakan solat witir itu pada permulaan malam bagi sesaorang yang takutkan kalau-kalau ia tidak dapat bangun pada akhir malam, Tetapi bagi seseoarang yang merasa sanggup dan dapat bangun pada akhir malam , maka mengtaakhirnya itulah yang lebih afdhal. Keterangan hujah diatas adalah terkandung didalam sebuah hadis riwayat Ahmad, Muslim, Tarmizi dan Ibu Majah.

Rasulullah berwasiat kepada sebahagian sahabat beliau, agar jangan tidur dahulu melainkan selepas mendirikan solat witir. Hal ini tentunya untuk sikap berhati-hati bagi seseorang yang bimbangkan atau merasa tidak boleh bangun pada akhir malam.

Bilangan Rakaat Solat Witir

Mengikut pandangan ulamak fikah, terdapat tiga (3) cara solat witir itu dikerjakan. Ketiga-tiga cara ini diambil dari catatan hadis-hadis yang sohih. Terpulang kepada individu, mana satu yang lebih kita yakini dan fahami untuk melakukannya. Cara yang dimaksudkan, iaitu:

  1. Boleh dikerjakan setiap dua rakaat satu salam, kemudian diikuti dengan satu rakaat lagi dengan bertasyahud dan salam.
  2. Boleh dilakukan kesemua itu dilakukan dengan cara keseluruhannya sekali dengan dua kali tasyahud dan satu kali salam. Maknanya seluruh rakaat (umpamanya : tiga, lima, tujuh sembilan mahupun sebelas rakaat) disambung sekaligus tanpa tasyahud melainkan pada rakaat sebelum akhir, dan seterusnya berdiri semula untuk melanjutkan lagi satu rakaat lagi.
  3. Boleh dilakukan keseluruh rakaat itu ( umpamanya : tiga, lima, tujuh, sembilan atau pun sebelas rakaat) disambung sekali dengan hanya satu tasyahud dan salam pada rakaat yang terakhir.


Bacaan Dalam Solat Witir

Didalam riwayat hadis yang diceritakan oleh Aisyah yang bermaksud :

" Rasulullah didalam solat witir membaca Surah Al-A'la pada rakaat pertama, Surah Al-Kafirun pada rakaat kedua, sedang dalam rakaat ketiga Baginda membaca Surah AL-Ikhlas serta dua surah Muawwadzah iaitu surah Al-Falaq dan surah An-Nas."

Tiada Dua Witir Pada Satu Malam

Bagi sesiapa yang telah mengerjakan witir penamat seumpama witer pada penutup solat tarawikh, kemudian terasa hendak mengerjakan solat sunat sunat yang lain, maka baginya bolehlah mendirikan semua solat-solat sunat yang hendak dikehendakninya, tetapi tidak pula mengulangi solat witir untuk kali keduanya pada malam yang sama. Hal ini merujuk kepada hadis riwayat Abu Daud, Nasa'i dan Tarmizi yang bermaksud:

Saya mendengar Rasullullah SAW bersabda " Tiada dua kali witir pada satu malam."

Oleh itu, apabila seseorang telah mendirikan solat witir selepas solat Isyak, ataupun witir penamat pada solat Tarawikh, maka apabila kita bangun malam untuk mendirikan sebarang solat-solat sunat, witer yang dilakukan tadi tidak menjadi penghalang untuk kita melakukan solat sunat yang lain, Maknanya kita boleh mendirikan solat sunat seberapa banyak pada malam yang sama. Tetapi jangan mengulangi lagi atau mendirikan solat witir sekali lagi, kerana solat witer telah kita kerjakan pada penutup solat terawikh tadi. Kerana tiada dua (2) witir dikerjakan pada satu malam yang sama.

Kekeliruan Solat Witir

Terdapat pendapat yang mengelirukan dimana mengatakan bahawa sesudah solat witir itu, maka tidak boleh dilakukan lagi apa-apa sembahyang sunat. Atau bilamana hendak dilakukan juga solat sunat yang lain perlulah DIBUKA kembali dengan mengerjakan solat mutlak dan selepas mengerjakan solat sunat maka hendaklah DITUTUP kembali dengan sunat witir. Pendapat ini adalah laro' sama sekali dan tidak mempunyai bukti dari hadis yang sohih. Pendapat ini adalah sekadar pendapat yang tidak terdapat mana mana kitab yang muktabar. Kesilapan besar ialah menganggap bahawa witir itu adalah penutup segala-galanya. Dan lebih mengelirukan lagi, jika dibuat juga sebarang solat solat sunat maka solat yang dikerjakan itu adalah sia-sia dan tidak berpahala langsung dari Allah SWT.

Nota : Tidak ada tutup dan buka dalam ibadah sembahyang.



Wallahualam.



Ust. Haji Mohd Zakuan b. Hj. Tak
Unit Hal Ehwal Islam
HR SSO Telekom Malaysia Berhad

14 September 2008

Komen Ustaz Zaharuddin terhadap artikel Raja Petra



Sila baca di:


Debat Tudung Muslimah: Bidasan Terhadap Raja Petra Malaysiatoday


Artikel sangat panjang, penjelasan sungguh detail dan dijelaskan secara berhikmah oleh Ustaz Zaharuddin.

(Nota: Raja Pete yg dimaksudkan dalam tulisan tersebut merujuk kepada Raja Petra Kamarudin. Digunapakai juga gelaran tersebut oleh Anwar Ibrahim).

12 September 2008

Raja Petra ditahan ISA


Raja Petra ditahan ISA

12/09/2008 2:36pm

KUALA LUMPUR 12 Sept.- Pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin ditahan polis di kediamannya di Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh dekat sini pada pukul 1.10 petang ini.

Menurut sumber polis, beliau ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) berhubung beberapa artikel dan komentar pembaca pada laman web itu yang didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Pada 5 Ogos lalu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bersama tiga lagi agensi Islam membuat laporan polis ke atas Raja Petra ekoran artikel dan komentar pembaca pada laman web itu yang didakwa menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Laporan polis ke atas laman web dan penulis blog itu turut dilakukan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di Balai Polis Putrajaya pada pukul 12.30 tengah hari tersebut.


Sumber: Utusan Malaysia

04 September 2008

TM terima surat anugerah projek HSBB

TM terima surat anugerah projek jalur lebar

KUALA LUMPUR 2 Sept. - Telekom Malaysia Bhd. (TM) menerima Surat Anugerah (LoA) daripada kerajaan untuk melaksanakan Projek Jalur Lebar Kelajuan Tinggi (HSBB) bersama kerajaan bagi membangunkan akses rangkaian teras domestik dan antarabangsa bagi menawarkan infrastruktur lengkap HSBB.

Kos keseluruhan pelaburan HSBB bagi tempoh 10 tahun ialah RM11.31 bilion.

Kerajaan akan melabur RM2.4 bilion dan TM membiayai bakinya RM8.91 bilion, kata TM satu kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Dengan penerimaan LoA oleh TM, kedua-dua pihak akan memeterai perjanjian rasmi berasaskan syarat-syarat yang dipersetujui bersama tidak lama lagi, katanya.

TM bagaimanapun tidak menyatakan tarikh bila perjanjian itu akan ditandatangani.

- Bernama


*** Alhamdulillah syukur.. harap-harap bila projek ni dah berjaya... TM dapat untung lipat kali ganda.. bonus & increment aku pon berganda-ganda jugak.. miahahaha..