01 Ogos 2008

Isu sempena Israk dan Mikraj
Assalamualaikum.


Dalam 2 hari lepas sudah 2 org ustaz yg saya sempat mengikuti takzirah Zohor di office.. penceramah ialah Al Fadhil Ustaz Hj Sofwan Badrie (PERKIM) dan juga Ustaz Anwar Ridwan (dari UM kalau tak salah saya).

Dalam kedua-dua kuliah tersebut mereka mengatakan TIADA amalan ibadat khusus sempena peristiwa Israk dan Mikraj.. tiada dalil-dalil dan nas yg sahih yg dapat membuktikan adanya fadhilat dan juga galakkan/saranan drp Rasulullah S.A.W utk membuat ibadat khusus sempena hari berlakunya peristiwa tersebut.

Para ulama juga mempunyai khilaf (ketidaksepakatan) tentang tarikh sebenar peristiwa Israk dan Mikraj.. iaitu tak semua setuju jatuhnya 27 Rejab.. ada yg mengatakan berlaku pada bulan Rejab juga tetapi pada haribulan yg berlainan.. ada yg mengatakan bkn jatuh pada bulan Rejab..

Bukannya niat utk mengatakan tidak boleh atau haram berpuasa atau melakukan ibadah sunat pada hari 27 Rejab, namun adalah tidak betul utk mengkhususkan niat amalan ibadah tersebut sempena hari Israk dan Mikraj.. cukup hanya sekadar niat utk mendapat pahala ibadat sunat shj..

Sila rujuk juga:

Sekian, wallahu'alam.

(Gambar dipetik drp: http://ceriteraku.wordpress.com/2007/09/26/batu-terapung/)

0 comments:

Catat Ulasan